El Paintball és un esport en que els participants utilitzen pistoles d'aire comprimit anomenades marcadores, per disparar petites boles de pintura contra altres jugadors. En essència és un joc de persecució, ja que els jugadors tocats per boles de pintura durant el joc són eliminats.

Normalment en una partida de paintball s'enfronten dos equips amb el fi de eliminar a tots els jugadors de l'equip contrari o assolir l'objectiu (com capturar la bandera o eliminar a un jugador en concret). Un joc de paintball típic no professional sol durar entre els 10 i 20 minuts. L'equip bàsic necessari per practicar el paintball no és excessivament car (encara que les marcadores i resta d'alta gamma poden arribar a ser-ne). El número de boles de pintura són les mateixes per cada persona dintre el grup, determinada aquesta quantitat abans de començar l'activitat, podent escollir dintre les tarifes 100 o 200 boles. Amb la segona opció es sol jugar sobre unes 2 hores i mitja, amb la opció d'adquirir-ne més durant el joc en cas de quedar-se sense.

Des del seu naixement, el paintball ha enganxat a una multitud de jugadors ocasionals o permanents, i contràriament al que pugui semblar, les estadístiques de les asseguradores indiquen que el paintball és un dels esports mes segurs, fins i tot més que el golf.

ORIGEN DEL PAINTBALL

El paintball és un esport descobert als anys 70/80 a EE.UU. L'idea sorgí després d'haver vist unes pistoles que disparaven boles de pintura per marcar els arbres i el bestiar. Així es creà el primer camp de paintball a l'aire lliure. Més tard va ésser a Austràlia on es va crear el primer camp cobert. S'expandeix ràpidament per Europa, tot i que a Espanya no s'introdueix fins l'any 1992, sense èxit. Malgrat això, l'any 1994 tornen a sorgir camps de paintball amb l'èxit assegurat.

El Paintball és totalment inofensiu, ja que l'equip bàsic està format per un vestit adient, una màscara protectora del rostre i unes armes d'aire comprimit (marcadores) que disparen boles de pintura biodegradables al 100%. El joc es divideix en partides en les que els objectius a assolir i escenaris del joc poden ser múltiples, depenent del número de participants de cadascuna d'elles. És un joc que combina la diversió, l'estratègia i el treball en equip i on es posen a prova els reflexes i l'instint dels participants, sense cap risc.

Aquest joc, en principi, era practicat per executius i "Yuppies", però en l'actualitat, és un joc-esport familiar molt popular i ideal per eliminar l'estrès i les tensions de la rutina diària. A Europa existeixen equips plenament establerts que disputen lligues.

És el joc ideal per a festes, aniversaris, convencions, comiats de solter, team building, outdoor training, etc... Per jugar-hi, el mínim recomanat és 12 persones majors de 16 anys.